1. Home
  2. Nieuwjaar
  3. Gert Jan en Henk zwaaien af

Gert Jan en Henk zwaaien af

Gert Jan van Tilburg en Henk Arends nemen afscheid van de STAK. We blikken terug op de afgelopen jaren.

Gert Jan van Tilburg en Henk Arends vormden ruim achttien jaar, samen met de familie, het bestuur van de Stichting Administratiekantoor (STAK). Op 1 januari 2022 gaven zij het stokje door aan Ilse Matser. “Het is goed geweest. Er zijn heel veel capabele mensen die het nu overnemen.” We blikken samen terug op achttien jaar Van Werven.

Gert Jan leerde Van Werven tientallen jaren geleden kennen via Hendrik. “Ik wilde diepploegen en zocht iemand die zo gek was om dat te proberen. Dat was Hendrik. Onze karakters matchten: eerst doen, dan denken en dan beleef je wat. Eind jaren 90 reed ik door de polder en zag ik Hendrik in de verte zitten, in de zon, op het spatbord van een shovel. ‘Je moet een boerderij voor me kopen. De tijd kan nooit zo blijven als ‘ie nu is’. Dát was Hendrik, altijd een stap vooruitdenken. Hij wilde ‘iets met houtchips’ doen. Zodra ik wist dat er eentje vrij was, belde ik Hendrik en kochten we de boerderij. Zo ging het vaker en kreeg ik meer binding met het bedrijf. Toen Hendrik overleed, kwam al gauw de vraag: ‘wil je ons helpen?’ Hendrik was van nature een leider. Hij hield de zaak bij elkaar. Toen hij wegviel, moesten we nadenken over bezit en zeggenschap.”

Ondernemen kun je niet programmeren

Het onafhankelijke bureau Deloitte adviseerde een nieuwe bestuurlijke structuur. Gert Jan werd gevraagd als voorzitter van de STAK. Hij vroeg op zijn beurt Henk Arends erbij als secretaris. Henk, een ervaren financieel deskundige, keek even raar op toen hij bij Van Werven binnenwandelde. “Van Werven viel al jaren onder de verplichte controle, maar daar had nog niemand zich druk over gemaakt. Als er geïnvesteerd moest worden, kwam men bij boekhouder Bert Wolf. ‘Kan het?’ Bert trok dan een moeilijk gezicht en stemde in. Tegelijkertijd zag ik: dit zijn échte ondernemers. Ze durven risico’s te nemen, zijn technisch goed en zeer betrokken. Het bedrijf draaide ook heel goed.”

“Weet je nog Henk, dat Cor zo’n grote chipper wou kopen?”, glundert Gert Jan opeens. “Jij vroeg om een verdienmodel, maar hij had nog geen berekening gemaakt. Als Cor zegt dat het uitkan… dan kan dat ook, wist ik uit ervaring. Daar zijn Van Wervens heel sterk in: intuïtief aankopen. Tegenwoordig wordt er natuurlijk uitgebreid vergaderd over budgetten en dat is goed. Maar ondernemen kun je niet programmeren. De praktijk gooit het altijd ondersteboven. Henk haakt hier op in: “Dat vind ik mooi aan Van Werven: ze kennen de markt en weten waar je geld kunt verdienen. We hebben ook samen ervaren dat het wel eens moeilijk was. In tijden van crisis bijvoorbeeld, dan moet je anticyclisch zijn. Ik zeg altijd: als het goed gaat, moet je zuinig zijn. En als het slecht gaat, dan moet je durven! Dat heeft Van Werven van nature. Ratio is de landkaart, maar intuïtie wijst de weg.”

“We werden overal bij betrokken. Als er een overname op de rol stond, gingen Gert Jan en ik samen even kijken."

Zwarte bladzijde

Gert Jan en Henk vergaderden in het begin om de veertien dagen met de directie. Gert Jan: “We bespraken álles, tot aan de samenstelling van het kerstpakket aan toe. De zeggenschap van het bedrijf lag bij ons, als bestuur van de STAK. Aan die structuur moesten ze – en met name Gerrit – wel erg wennen. De botsing die in die tijd begon tussen de familieleden, zie ik als een zwarte bladzijde in de geschiedenis. De spanning die ontstond ging mij én veel collega’s bij Van Werven niet in de koude kleren zitten.” Henk knikt instemmend. “Ik vond dat heel jammer, ik kon goed met Gerrit overweg. Het maken van een beslissing was nodig, maar wel heel pijnlijk.”

 

Groen licht

Gelukkig kwam daarna de energie terug. Er was creativiteit, men wilde doorgaan, groeien, ja zeggen. De spirit kwam erin. Henk genoot van die tijd. “We werden overal bij betrokken. Als er een overname op de rol stond, gingen Gert Jan en ik samen even kijken. In die tijd is Heicom gekocht, wat een uitstekende aankoop is geweest. Ook Dekker Balkbrug herinner ik me nog goed. Wilfred kwam vlak voor de kerst bij ons binnen. ‘Als we mee willen doen, moeten we voor morgen 11.00 uur een bod neerleggen. De bank werkte een nacht door om het financieel rond te krijgen en het directieteam gaf groen licht. Alle andere kapers waren te laat. Dat is écht de kracht van Van Werven.”

Altijd beweging

Na achttien jaar in de STAK is er veel om op terug te kijken, té veel bijna voor één interview. Gert Jan kijkt met een goed gevoel terug. “Er was altijd beweging, er waren altijd nieuwe ideeën. Soms stonden we voor de gekste verrassingen. Toen we Selby in Engeland hadden opgericht, gingen we daar kijken. We reden over een kronkelend bosweggetje heen en opeens stond daar een bord: ‘Van Werven’. Toen dacht ik: ‘Dit had Hendrik moeten zien. Wie had dat ooit gedacht!’

Henk: “Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe het bedrijf zich ontwikkeld heeft. Van Werven heeft een goede naam bij de bank, daardoor krijgen we veel voor elkaar. Een financieel gezond bedrijf is belangrijk, maar nog belangrijker vind ik het om het familiebedrijf in stand te houden. Het Rijnlands denken is daarbij een houvast. Het gaat niet om macht en geld. Het vermogen van Van Werven moet vermeerderen, niet om daar zelf groter van te leven, maar om het bedrijf in leven te houden. Rentmeesterschap moet hoog in het vaandel staan, dat betekent verantwoordelijkheid nemen voor de mensen die er werken en voor de aarde waarop we leven. Ik hoop dat – mede door onze aanwezigheid – dat besef alleen maar sterker is geworden de afgelopen jaren. We hebben daar veel over gesproken. Rentmeesterschap, dat is écht het belangrijkst.”

Henk en Gert Jan zwaaien af

Na bijna twintig jaar kijken we met een goed gevoel terug. Er waren pijnlijke momenten, maar de mooie momenten overheersen. De platte structuur, het contact met de jongens op de werkvloer, de vertrouwensband met de OR, de samenwerking met de directie en aandeelhouders… We hebben mogen zien wat het betekent als je werknemers het bedrijf zien als ‘van hun zelf’. Die betrokkenheid, daar zit zoveel kracht in. We zouden al eerder weg, maar wilden ook het traject richting de derde generatie netjes afronden. Nu is het oké. We zwaaien met een goed gevoel af. Er zijn heel veel capabele mensen die het vanaf hier kunnen overnemen.”

Henk over Gert Jan van Tilburg: “Gert Jan heeft een natuurlijke flair, dat heeft niet iedereen. Hij is makkelijk in de omgang en daardoor wisten veel mensen hem te vinden. Tegelijkertijd had hij gezag als voorzitter en leidde hij zaken in goede banen. Ja, wat dat betreft vulden we elkaar mooi aan. We hebben al die jaren heel fijn samengewerkt.”

Gert Jan over Henk Arends: “Veel mensen kennen mij als voorzitter, maar Henk is met zijn financiële kennis zo ontzettend belangrijk geweest. Dat wil ik nog maar eens onderstrepen. De mensen die dichtbij staan, weten dat ook goed. Financiële mensen zijn – jammer genoeg- vaak op de achtergrond aanwezig, maar ó zo belangrijk voor de continuïteit. Zijn analyses waren altijd scherp, niet alleen over cijfers, maar ook over mensen. Dat was van grote waarde!”

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.