1. Home
  2. Verhalen
  3. Ben ik nou monteur, ICT’er of elektrotechnicus?

Column: Ben ik nou monteur, ICT'er of elektrotechnicus?

Ik zit thuis aan de eettafel. Mijn werkkleding nog aan en een handdoekje over de stoel. Het was een drukke, maar mooie dag. De machines staan klaar voor de projecten van morgen.

Als ik mijn vrouw vertel hoe m’n dag was, verzucht ze: ‘Soms snap ik het niet meer hoor. Ben je nu monteur, ICT’er of elektrotechnicus?’ Goeie vraag. Ik weet het soms zelf ook niet meer…

Ik ben nog maar 35 en toch praat ik soms over ‘vroeger’. Vroeger, toen we bij een storing alles op verstand en ‘fingerspitzengefühl’ deden. Deed een motor zus of zo, dan ontdekte ik zelf wat er aan de hand was. Als een puzzel die je oplost, verdiep je je in een probleem. Wat gebeurt er, wat gaat er mis? De storingen werden steeds complexer en complexer.

Tegenwoordig lezen we storingen uit met een computerprogramma. Ik volg bijna maandelijks een training. Laatst had ik nog een hele dag cursus, omdat één van onze uitleesprogramma’s was geüpdatet. Ook het complete motormanagement wordt al jaren elektronisch geregeld. Kijk, dat bedoel ik nou. Er schuilt een ICT’er in mij! Toch blijf ik het leuk vinden om me zelf vast te bijten in een storing. Het uitlezen zie ik meer als hulpmiddel.

Als je denkt dat je de meeste machines onder de motorkap wel kent… dan zijn daar gelukkig nog de nieuwste elektrische machines. Het kan gevaarlijk zijn om aan dit soort machines te sleutelen, je werkt namelijk met hoogspanning. Daarom moet je bepaalde certificaten halen. Ik heb ze inmiddels allemaal. Elektronica is een hobby van mij, dus ik vind het super mooi dit toe te kunnen voegen aan met werk als monteur.

Dus… ben ik nu monteur, ICT’er of elektrotechnicus? Ik ben monteur in hart en nieren en maak dankbaar gebruik van de ICT en elektrotechniek. En dankzij ál die innovaties in de sector blijft mijn werk elke dag uitdagend!

Richard van der Weerd

Richard (35) is monteur bij Van Werven. Hij sleutelt aan de meest moderne machines en rondde onlangs een cursus af tot werkverantwoordelijke van elektrische voertuigen. Hij werd onlangs voor het eerst vader van een prachtige dochter. Zijn broer Arjan werkt als ICT’er bij het familiebedrijf.

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.