1. Home
  2. Verhalen
  3. De natuur van de Weerribben als je werkplek

Column: De natuur van de Weerribben als je werkplek

Het is nog donker buiten en heel mistig. In de ochtendschemering heb ik mijn auto geparkeerd bij het fietspad en ben ik op zoek naar mijn kraan. Al een paar weken ben ik aan het werk middenin de Weerribben. En hier staat uiteraard geen straatlantaarn die de weg voor me verlicht..

Vroeger was dit gebied allemaal turfland. Nadat dat allemaal was afgestoken, is er eigenlijk niet zoveel meer aan gedaan en zijn hier bomen gaan groeien. Aan mij de taak om de komende maanden bomen weg te halen, zodat de natuur zijn eigen gang weer kan gaan. Vorig jaar haalden we hier ook al flink wat hectare bos weg en daar is allemaal riet voor terug gekomen.

Strakblauwe herfstlucht
Als de zon eenmaal op is heb ik goed zicht op mijn werkterrein van de komende maanden. Er springt een reetje voorbij en af en toe fladdert een vogeltje rondom de kraan. Vandaag is een prachtige herfstdag met strakblauwe luchten. Zo wil ik ze wel elke dag! Het is heerlijk om hier aan het werk te zijn. Al zit ik de hele dag alleen op de kraan en komt er hooguit eens per week even iemand een praatje maken, dit bevalt me wel. Het is lekker rustig en ik heb geen gezeur aan m’n hoofd.

Middle of nowhere
Tenminste, zolang er niks kapot gaat. Want dan zit ik wel echt in the middle of nowhere. Dat moet ik misschien even uitleggen; ik sta namelijk met mijn machine op extreem zachte veengrond. Mijn kraan weegt 27 ton; die zou zo door de grond zakken. Daarom sta ik op draglineschotten om het gewicht te verdelen. Als die geplaatst zijn haal ik daar de bomen weg en verplaats ik de schotten vijf meter naar het volgende stuk om verder te gaan. Even naar de weg rijden voor een reparatie is er dus niet bij.

Als er een monteur moet komen, dan moet het laatste stuk toch echt met de benenwagen. Gereedschap in de rugzak en wandelen maar. Gelukkig is het uitzicht mooi!

Gevlogen
Ik werk hier nog tot half maart. Dan komen de vogels terug voor het broedseizoen en moet ik weer gevlogen zijn. Tot die tijd ben ik zeker nog te vinden in de Weerribben. In wind en regen, maar hopelijk ook met heel veel van die stralende herfst- en winterdagen!

Goos Doornewaard werkt al 24 jaar met veel plezier als machinist bij Van Werven. Geen klus is voor hem te gek, van de drukke binnenstad tot de ongerepte natuur. Inmiddels werkt ook zijn zoon Stefan als machinist bij het bedrijf. Zo vader, zo zoon!

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.