Bij diepploegen draaien we de bovenste anderhalve meter van de grond om met de ploeg. Daardoor komt de dikke kleilaag onderop te liggen en de goede grond boven. Er rijden natuurlijk heel veel zware machines over het land, dus de bovenste kleilaag wordt flink aangetrapt. Gewassen hebben om goed te groeien ruimte nodig voor de wortels en daarvoor ploegen we de grond zo diep om.
Deze zomer is het bijzonder mooi weer en er is heel weinig regen gevallen. Daardoor konden we al 2 weken eerder dan normaal beginnen met ploegen. Maar als het dan ook even flink regent is het voor ons ook wel even klaar, want op natte klei heb je geen grip. Dan gaan we maar even op tijd naar huis en de volgende dag weer aan de slag.
En of je dan ook gekke dingen naar boven haalt? Zeker wel! In de polder kwam er opeens een bootje boven water of een anker. Dan kijk je wel even gek op!
Ik leerde eigenlijk alles in de praktijk. 27 jaar geleden ben ik met dit werk begonnen en in het begin zag ik echt geen verschil in de verschillende soorten grond bijvoorbeeld. Inmiddels zie ik al vrij snel of de grond goed is of dat er iets in zit wat de boer niet wil. Een boer doet dit maar eens in de 30 jaar met z’n land, het is een flinke investering. Dan moet het dus ook gewoon goed. Je kunt het niet zomaar nog een keer doen, want dan draai je die klei juist weer naar boven!
Het is hard werken, ik maak lange dagen, maar man, wat is het heerlijk om op de trekker te zitten. Samen met mijn collega’s op pad, het uitzicht, lekker buiten werken, een praatje met de boer; ik zou niet anders willen. Ik doe dit ook al 27 jaar en voorlopig stop ik nog niet hoor.
Arnold is al 27 jaar trekkerchauffeur bij Van Werven. Hij is het liefst buiten, maakt zonder problemen lange dagen en doet dit werk met heel veel plezier. Hij is een van de weinige chauffeurs bij Van Werven die kan diepploegen.