Het oude postkantoor wordt gerevitaliseerd, oftewel er blijft nog een beetje van het oude gebouw staan en daar wordt het nieuwe pand op gebouwd. In juli 2023 moet het klaar zijn, dus er is nog flink wat werk aan de winkel. En dat werk moet dus zo duurzaam mogelijk gedaan worden. Een voorbeeld daarvan is dat beton en puin dat is vrijgekomen bij de sloop voordat er weer gebouwd wordt, op de bouwplaats is gebroken en weer wordt hergebruikt als ballast onder de nieuw aan te leggen parkeergarage.
Het juiste papiertje
Dat ‘bouwen onder Breeam’ houdt in niet alleen het nieuwe gebouw duurzaam wordt, met onder andere driedubbelglas, warmtepompen en zonnepanelen, maar dat ook de hele weg van de bouw tot de oplevering zo duurzaam mogelijk gedaan wordt. Van de grondstoffen moet bekend zijn waar ze vandaan komen en leveranciers moeten allemaal voorzien zijn van bijvoorbeeld het ISO14001 certificaat. Heb je dat niet, dan mag je helaas niet meewerken aan een project zoals deze in Zwolle.
Een keer rijden
Gelukkig beschikt Van Werven over dit certificaat en op deze bouwplaats van CityPost regelen wij dan ook de afvalverwerking. Het afval wordt op de bouwplaats meteen goed gescheiden in minstens zes afvalstromen; papier/karton, hout, steen, kunststof, gips, ijzer en metaal, glas en overig bouw- en sloopafval. De containers moeten goed en efficiënt gevuld worden, zodat de maximale capaciteit gebruikt wordt. Voor het legen van de containers wordt er ook streng gekeken naar het aantal transportbewegingen. Onze chauffeurs moeten zo min mogelijk heen en weer rijden. In plaats van een container te halen, deze te legen en dan weer terug te brengen, nemen we meteen een lege container mee en wisselen deze om met de volle. Zo hoef je maar één keer te rijden. Het klinkt eenvoudig, maar de impact is groot!
Een goede buur
Een ander voor de hand liggende regel van Breeam is dat je als bouwplaats een goede buur moet zijn voor de straat of wijk waar je in werkt. In Zwolle doen ze dat onder andere door met mooie doeken de bouwplaats af te schermen. Via deze doeken word je als omwonende op de hoogte gehouden van de voortgang van het project. Daarnaast proberen ze de geluidsoverlast zo laag mogelijk te houden en de lampen op de bouwplaats zo te plaatsen dat niemand daar in zijn woonkamer last van heeft. En ‘s nachts? Dan gaat al het licht uit. Nergens voor nodig en wel zo duurzaam!
Gewoontedieren
Gaat het allemaal in één keer goed? Natuurlijk niet, ook op de bouw werken gewoon mensen en wij zijn nou eenmaal gewoontedieren. Ben je gewend om alles in dezelfde container gooien, dan moet je even schakelen om nu te scheiden. Dat werken onder Breeam klinkt best wel streng, maar het is vooral bewustwording van hoe het ook anders kan. En elk kleine stapje is er weer eentje in de goede richting voor de aarde!