1. Home
  2. Verhalen
  3. Een goede bodem leggen

Column: Een goede bodem leggen

Groene vingers in het voorjaar? Die hebben we juist nodig in het najaar! Dit is namelijk de perfecte tijd om je tuin te beplanten.

In het najaar ga ik druk bezig in mijn tuin om alle planten van een plekje te voorzien. Je denkt nu misschien dat ik de winter ben vergeten, maar niets is minder waar. In deze tijd van het jaar geef ik mijn planten nog even de tijd om te groeien en wortels te kunnen vormen. Op deze manier kunnen de planten een koude winter overleven en hebben ze een vliegende start in het voorjaar!

Met onze wortels in de Veluwse zandgrond zitten we laag in de organische stof. Dat houdt in dat deze grond weinig vocht en voedingsstoffen vasthoudt. Als je niets doet, verdwijnt er jaarlijks twee procent van de organische stof. Met plantenresten en compost en vul je die weer aan.

Compost is gevuld met voedingsstoffen en bevat daarnaast ook een enorme hoeveelheid organische stof. En laat dat nou net het toverwoord zijn voor een goed bodemleven!

Om een goede bodem te creëren is het dus belang dat we de bestaande bodem verrijken met compost. Dit doe ik in het najaar, samen met het beplanten van mijn tuin. In het voorjaar strooi ik nog één of twee centimeter compost als onderhoud. Zo heb ik een mooie zwarte toplaag en droogt mijn ondergrond niet uit en hoef mijn tuin minder water te geven. Door het jaar heen kan ik deze er een beetje doorheen schoffelen.

Om zelf te composteren moet je zorgen voor een mooie, luchtige mengeling van gras, bladeren en houtsnippers. Deze composthoop zal echter nooit een extreem hoge temperatuur bereiken, waardoor onkruid niet wordt gedood. Bij Heicom en Van Werven hebben we al tig jaar ervaring met composteren. Wij kunnen ervoor zorgen dat het proces een dusdanige hoeveelheid lucht krijgt, waardoor er enorm veel bacteriën gevoed worden. Deze gaan zo hard aan slag met het composteerproces, dat de temperatuur zelfs boven de zestig graden uitkomt. Hierdoor worden ziektes gedood en is onze compost vrij van onkruid. En dat is prachtig!

Marcel is al 19 jaar vertegenwoordiger van Heicom, een dochteronderneming van Van Werven. Hij geniet het meest als hij een project van A tot Z mag beleven. Een stukje advies geven vanuit expertise, ondersteuning bieden gaandeweg en dat alles uitpakt zoals gedacht.

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.