1. Home
  2. Verhalen
  3. Een neus voor vreemde luchtjes

Een neus voor vreemde luchtjes

Collega Dennis Snijder schreef een column in de VeluweKoerier.

Vorige week loste ik aan het eind van de dag een vracht op onze recyclinglocatie in Oldebroek. Ik rook een vreemde lucht, maar zag niets geks. Ik vertrouwde het niet en belde onze recyclingcoördinator. Lang verhaal kort: dankzij mijn telefoontje én ons beveiligingssysteem met warmtebeeldcamera’s werd een grotere brand voorkomen.

‘Heb je zo’n goede neus’, grapte een collega die mij belde over dit voorval. Ja, eigenlijk wel. Niet lang geleden rook ik ook een gek luchtje. Ik ging kijken en zag in de hoek van mijn container een kapotte batterij roken. Die neus van mij zorgde er opnieuw voor dat er geen brand uitbrak.

Gooi je batterij niet bij het afval

Maar eerlijk is eerlijk: een functie als speurneus van Van Werven zie ik niet zitten. Daarom is het goed dat er de laatste tijd veel aandacht is voor batterijen in het afval. ‘Niet doen!’, is steevast de terechte boodschap. Als chauffeur bij de afvalinzameling zie ik het regelmatig. Een batterij an sich kan toch geen kwaad, denk je? Jouw afval wordt opgepakt, samengeperst, verplaatst… en die batterij krijgt af en toe een stevige knauw. Hij gaat kapot én dan wordt het gevaarlijk. Vooral de lithium-ion batterij is hier super gevoelig voor. Als deze batterij beschadigd raakt of te warm wordt, ontstaat er brand of ontploffing. Daarnaast kun je batterijen natuurlijk sowieso beter inleveren, zodat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

Warmtebeeldcamera’s

Mijn werkgever Van Werven is gelukkig niet alleen maar afhankelijk van mijn neus. Sinds twee jaar hebben onze recyclingvestigingen een brandmeldsysteem met warmtebeeldcamera’s. Zodra de temperatuur boven de 50 graden komt, gaat er een eerste melding uit. Warmer dan 70 graden? Dan wordt automatisch de meldkamer getipt. Zo zijn we er snel bij als het toch misgaat. Dit systeem bewees vorige week zijn dienst. Nadat ik recyclingcoördinator Bennie inlichtte, hield hij de camera’s al in de gaten. Toen de tweede veiligheidsmelding binnenkwam, was niet alleen de brandweer onderweg naar onze recycling, maar ook diverse medewerkers waren snel ter plaatse. Snel handelen en goed samenwerken zorgden ervoor dat de brand snel weer onder controle was.

Maar eerlijk is eerlijk: een functie als speurneus van Van Werven zie ik niet zitten. Daarom is het goed dat er de laatste tijd veel aandacht is voor batterijen in het afval.

Heb jij ook een speurneus?

Zorg er dan voor dat je batterijen in afgedankte apparaten opspoort voordat je ze bij het afval gooit. Lever je batterijen in op het juiste adres en laat je afval veilig recycling. Dat is niet alleen veilig, maar ook nog eens goed voor het milieu!

Dennis Snijder (29) is chauffeur afvalinzameling bij Van Werven. Deze opgewekte chauffeur haalt het restafval op bij bedrijven en werkt op de zogenoemde ‘achterlader’. Hij geniet van zijn ‘kantoor’; de omgeving waar hij doorheen rijdt op weg naar de volgende klant.

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.