1. Home
  2. Verhalen
  3. Floriade Almere

Ons Werk - Floriade Almere

Samen met Reimert en Heicom, werkten we aan de Floriade 2022 in Almere. We hebben veel grondwerk gedaan, waardoor het bloemen en plantenspektakel er zo prachtig mooi uitzag. Met Arjan Wicherson, projectleider bij Reimert, maakten we een rondje over het terrein.

Het is een stralende dinsdagmorgen, het zonnetje schijnt al lekker. Arjan Wicherson, projectleider van de Floriade namens Reimert, kijkt zelf ook zijn ogen uit als hij over het terrein loopt; alle bloemen en planten zijn prachtig uitgekomen, dat was een paar weken geleden toen hij hier voor het laatst liep nog niet het geval. We wandelen langs de verschillende kavels, over de circulaire bruggen en onder de kabelbaan door. Ondertussen vertelt Arjan over het werk dat hier de afgelopen maanden door heel veel mensen is verzet.

 

“Je ziet er niks meer van, maar onder de grond hebben wij enorm veel werk gedaan. Van grondverzet tot bekabeling, half-verharding en funderingen.” Het is altijd jammer dat er weinig nog te zien is van al het werk dat gedaan is, maar zonder al dat werk was er nu geen Floriade.

Over de weg naar dit eindresultaat toe hebben Arjan en zijn collega Gert Jan Verhoef ook genoeg verhalen. “Het begon allemaal met de voorbereidingen voor de aanbesteding, maar toen hadden we echt niet kunnen voorspellen hoe de tijd daarna eruit zou zien.” De planning was om in november/december te beginnen met het werk, maar vanwege onder andere corona liep dat behoorlijk wat vertraging op. In februari kon er eindelijk begonnen worden. “Veel deelnemers, vaak uit het buitenland, hakten pas laat de knoop door om toch mee te doen, waardoor er veel werk ook bij ons op het laatste moment binnenkwam.”

"Zweet op het voorhoofd"

Als gevolg van die late start, waren het drukke maanden voor de twee, samen met heel veel personeel van Reimert, Van Werven, Cirwin, Heicom en andere onderaannemers. “We leefden echt van dag tot dag. Soms vroeg iemand ’s ochtends, wat moet ik doen? En dan was er die dag weer zoveel te doen, dat het zweet van het voorhoofd droop aan het einde van de dag.”

 

 

"Zonder ons werk was er nu geen Floriade"

 

De buitenlandse deelnemers aan de Floriade blijken ook nog wel eens een beetje anders te werken dan hier in Nederland. “Dan belden ze uit Italië dat er een vrachtwagen onderweg was, maar dan hadden ze niet nagedacht over het lossen. Of wij dat konden doen. Wanneer is die vrachtwagen er dan? Ja, nu!”

Op 13 april 2022 was de officiële opening door Koning Willem-Alexander. De laatste weken voor die opening werd er door een grote club mensen nog hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Zo’n twintig man van Van Werven en heel veel materieel werkte zich een slag in de rondte om alle kavels goed op te leveren en het terrein netjes achter te laten. “De laatste dag was wel heel bijzonder”, vertelt Gert Jan. “We hadden wat mensen gepolst of ze op de laatste dag wat eerder wilden beginnen om het terrein helemaal schoon te maken. Op den duur was er een hele ploeg die zei: We zetten samen de schouders eronder en we gaan!” Om 3.00 uur ’s morgens zijn ze begonnen, en vlak voordat de Koning de opening deed, was het terrein helemaal strak en schoon. “Het was een soort wervelwind over het terrein.” Een indrukwekkende prestatie!

 

Circulaire brug

Een mooi staaltje samenwerking tussen Cirwinn en Reimert is op de Floriade terug te zien in de twee circulaire bruggen. “Het voelde niet eens echt als een samenwerking, maar het voelt al vaker als één tussen Cirwinn en Reimert”, zegt Arjan. Voor de brug is hout uit Almere hergebruikt, zijn oude staalconstructies gebruikt en de brug is gemaakt van cement-loos beton waarin gebruik is gemaakt van hergebruikte grondstoffen.

Het was een enorme logistieke operatie, maar Arjan en Gert Jan kijken tevreden terug. Op de vraag waar ze het meest trots op zijn, antwoorden ze bijna tegelijk: “Dat het op tijd klaar was. Het was organisatorisch een hele prestatie. Dit maak je niet zo nog een keer mee.” 

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.