1. Home
  2. Verhalen
  3. Hier kom ik voor thuis...

Machinist Sebastiaan Matse bouwt zijn eigen, échte flight simulator

‘This is your captain speaking.’ Als Sebastiaan een collega belt, wordt er met deze legendarische woorden gekscherend opgenomen. Want wie de kraanmachinist uit Ouderkerk aan de Amstel een beetje kent, is op de hoogte van de bijzondere uitdaging die hij is aangegaan. Sebastiaan bouwt, op basis van een echte cockpit, een heuse vliegtuigsimulator. Op zolder! Noem het onmogelijk, maar hier komt hij voor thuis.

Het is begin dit jaar als Sebastiaan op Marktplaats een advertentie spot. Een volledige neus van een Boeing 737. Hij wacht geen moment en neemt contact op. Hij vertelt over zijn passie en hij krijgt de gunfactor van de verkoper. Voor relatief weinig geld kan de machinist de cockpit overnemen. Lachend vertelt Sebastiaan voor welke volgende uitdaging hij op dat moment staat.
“Die complete cockpit moest opgehaald worden. Hiervoor had ik een aanhanger nodig en het moest met enige spoed en daarom vroeg ik aan de uitvoerder of ik een dag vrij kon nemen. Deze collega was verbaasd over wat ik ging doen, maar ik kon vrij krijgen. Die cockpit kreeg ik onmogelijk compleet ons huis in. Gelukkig heb ik een neef met een grote garage.”

En wat is vervolgens je doel met de neus van een echt vliegtuig?
“Uiteindelijk moet het een simulator worden. Voordat het zover is moet ik alles volledig uit elkaar halen, verplaatsen naar mijn huis en daar weer in elkaar zetten. Vervolgens wordt het in de beroemde KLM-kleur gespoten. Met het demonteren ben ik al maanden bezig en dit gaat ook nog zeker even duren. Het is een enorme klus, maar gelukkig word ik er steeds handiger in.”

Waar komt deze passie vandaan?
“Ik ben een perfectionist die altijd bezig is. Vroeger deed ik aan modelspoor bouwen. De hele zolderkamer stond ermee vol. De kamer werd te klein. Ik besloot het roer volledig om te gooien en iets anders te gaan doen. Niet dat deze hobby minder ruimte kost hoor! Stiekem knaagde het simulator bouwen altijd al aan mij. Want er zit veel meer techniek in. Je kunt het vergelijken met de machines waarmee we werken op de zaak. De GPS bij mij op de kraan is een hulpmiddel voor bijvoorbeeld de juiste diepte van een bouwkuip. Er zitten sensoren in die kraan, die de beweging meten en digitaliseren. Een flightsimulator werkt hetzelfde. De stuurtjes moeten met de sensoren werken, voordat de simulator weet wat je doet. Nu kun je natuurlijk ook alleen de simulator bouwen …  Mij leek het extra mooi om in een heus cockpit te zitten.”

Vertel eens, hoe zie je het voor je als alles af is?
“Dan is het buiten rotweer en ga ik op mijn zolder in de simulator zitten en kan ik een complete vlucht simuleren. Dan taxi ik op Schiphol Airport naar de juiste baan, stijg ik op, heb ik contact met piloten, vlieg ik naar bijvoorbeeld Zurich waar ik een uur later land. Maar dat is allemaal voor later. Misschien vind ik het bouwen wel het allermooiste.”

Hier kom jij voor thuis …
“Ja, ik leef hier echt voor. Er zijn genoeg mensen die uit het werk op de bank ploffen en met een biertje en chips voetbal kijken. Dat kan ik niet. Ik vind mijn werk heel leuk hoor, maar voor mij begint mijn dag bij thuiskomst pas echt. Bijna dagelijks ben ik met mijn simulator bezig. Afhankelijk van hoelang mijn werkdag was. En afhankelijk van geld, want deze hobby is een aanslag op de portemonnee. Het is gewoon verslavend!”

Sebastiaan Matse (46) woont in Alphen aan de Rijn en is sinds drie jaar in Ouderkerk aan de Amstel kraanmachinist op een semi Doosan 300. Hij heeft een vriendin en verder een heleboel huisdieren: twee katten, een hond en een papegaai.

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.