1. Home
  2. Verhalen
  3. Motorcross in het DNA van Van Werven

Motorcross in het DNA van Van Werven

“Die motor, dat is niks voor mij. Ik heb er wel eens op gezeten hoor, maar ik ben geen motorman.” Dit zijn geen woorden voor de voorzitter van Stichting Circuit Oldebroek zou je zeggen. Maar toch vindt Henri Bekenkamp dit echt. “Ik vind het gewoon mooi om samen iets te organiseren, om een plan te maken en met z’n allen uit te voeren.”

Van baanman tot voorzitter
Henri groeide 100 meter van de motorcrossbaan in Oldebroek op en komt al sinds 1996 bij de baan. In 2002 doet hij zijn intrede in het bestuur als baanman en in 2007 neemt hij het stokje over van de voorzitter. Met wekelijkse vergaderingen en uitgebreide draaiboeken weet de stichting het voor elkaar te krijgen dat ze al jaren succesvolle motorcrosswedstrijden kunnen houden op de baan.

Sinds de start van de motorcross in Oldebroek, 57 jaar geleden, is Van Werven daar ook bij betrokken. “Zonder een bedrijf als Van Werven achter je is dit eigenlijk ook niet te doen. We hebben heel veel vrijwilligers die werken bij Van Werven, we kunnen de machines gebruiken en er is sponsoring. Zonder deze samenwerking is het eigenlijk onmogelijk.” Opa Willem was bij de aanleg van de crossbaan al betrokken, Hendrik en Gerrit reden zelf mee, net als Wilfred die het met de zijspan cross haalde tot de Grand Prix. “Het zit gewoon in hun bloed, motoren en geweld”, zegt Henri met een knipoog.

Als het starthek valt
“De actie, de gekte, het is echt wel iets aparts”, zegt Ruben van Werven. “Niet iedereen doet dit.” Hij is inmiddels de derde generatie Van Wervens die op de zijspanmotor is gaan zitten. “Mijn vader stopte op den duur en de motor stond maar in de schuur. Toen ben ik er ook mee begonnen. Eerst zat hij in de bak, maar dat ging al snel veel te hard. Er was een andere jongen die wel als bakkenist mee wou, dus daar ben ik mee verder gegaan. En nu zijn we er eigenlijk ieder weekend wel druk mee en zeker ook wel twee avonden doordeweeks.”

Maar wat maakt de zijspancross nou zo’n mooie hobby? Ruben begint te lachen. “Nou, voor de wedstrijd vind ik het niet zo leuk hoor, dan heb ik heel veel zenuwen en moet ik soms zelfs kokhalzen van de spanning. Maar als het starthek dan valt, dan is het racen wel echt heel leuk.”

Van Werven ONK Sidecars 2023

U dient cookies te accepteren om deze content te zien

Rechten Dutch Masters
Sinds vorig jaar heeft Stichting Circuit Oldebroek de rechten van de Dutch Masters wedstrijden. Dat betekent dat zij zelf alle touwtjes in handen hebben rond de wedstrijden, zonder tussenkomst van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). Ze hebben daardoor zelf contact met bijvoorbeeld Red Bull en individuele rijders. Die laatsten zijn ook heel enthousiast over de cross in Oldebroek, omdat het voor hen het perfecte oefenterrein is voor de Motorcross GP. Die wedstrijd is ook nog wel een droom van Henri om die naar Oldebroek te krijgen. “Daar kijken gewoon 14 miljoen kijkers naar he? Net zoveel als naar een Formule1 wedstrijd!”

Twee dagen per jaar
“We hebben voor twee dagen per jaar een milieuvergunning”, vertelt Henri. Het gesprek valt even stil. Twee dagen?! “Ja, de rest van het jaar is het gewoon een natuurgebied, daar kun je met de mountainbike of te paard doorheen, maar dan is er geen motor te bekennen.” Tien weken voor de wedstrijd, die vaak met Pasen of Pinksteren is, start de organisatie met de opbouw van het terrein. Op zaterdag wordt er dan getraind, op zondag houden ze de zondagsrust in ere en op maandag wordt de wedstrijd gereden. “Met zo’n 90 vrijwilligers kunnen we diezelfde avond nog het meeste opruimen. Om 20.00 ziet het terrein er al compleet anders uit.”

Waardering voor het werk
Tijmen Klos, of zoals iedereen hem kent, Tiempie, is een van die vrijwilligers. “Als zes-jarige ging ik al met mijn vader mee die al bij Van Werven werkte. En toen ik bij Van Werven ging werken, ging ik ook mee schuiven.” Volgend jaar is Tiempie 40 jaar in dienst bij Van Werven en al die tijd is hij ook bij de cross als vrijwilliger. “Het is mooi dat we de waardering krijgen, ook van de rijders. Ik zeg altijd: als de rijders plezier hebben, dan hebben wij dat ook!”

Het werk van de vrijwilligers wordt niet alleen enorm gewaardeerd in Oldebroek. Ze worden ook gevraagd voor andere banen en zelfs in België gaan medewerkers van Van Werven aan de slag als vrijwilliger om de mooiste en strakste banen te schuiven.

In het DNA
De Dutch Masters of Motorcross met Pinksteren 2023 was een van de grootste evenementen op de baan in Oldebroek met zo’n 3000 bezoekers, waarvan een kleine 300 medewerkers, familie en vrienden van Van Werven. De cross zit in het DNA van Van Werven en langzamerhand ook in een deel van haar medewerkers.

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.