1. Home
  2. Verhalen
  3. Schadevrij, dat zou een uitkomst zijn!

Column: Schadevrij, dat zou een uitkomst zijn!

Ik schrok me een hoedje toen ik mijn nieuwe zuigwagen voor het eerst in levende lijve zag. Met grote koeienletters stond er op de drie meter lange zijkant ‘Ik werk overal, schadevrij!’ Die sticker klopt niet, was mijn eerste reactie.

Schadevrij… dat zou wel fijn zijn in de infratechniek. Ik werk al jaren als grondwerker en weet als geen ander wat er allemaal onder de grond te vinden is. Op internet las ik dat er in Nederland ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond liggen. Het is onze uitdaging om grondwerk te verrichten zónder die kabels en leidingen te beschadigen. Want als dat misgaat, dan is Nederland in rep en roer. Tieners kunnen niet op TikTok, klanten kunnen geen online container bestellen en oma’s kunnen niet Facetimen met hun kleinkinderen op vakantie. Dan hebben we het nog niet eens over de hulpdiensten die beperkt bereikbaar zijn én eventuele gevaarlijke stoffen die kunnen vrijkomen. Schadevrij, dat zou een uitkomst zijn!

En dus was daar mijn nieuwe zuigwagen. Graven is daarmee verleden tijd. Deze megastofzuiger zuigt alle grondstoffen met een maximale diameter van 20 centimeter op. De slang is 120 meter lang en geen plek is te gek: ik zuig kabels en leidingen vrij, maar ook boomwortels, kelders en kruipruimtes. Grind op een dak? Geen probleem… Maar 100 procent schadevrij? Dat kan ik niet garanderen.

Toch is die levensgrote sticker er niet voor niets. Zuigtechniek is sowieso veel veiliger dan graven, dat is zeker. Maar in mijn hoofd gebeurt er ook wat: elke keer als ik mijn machine in stap, word ik weer even aan deze belofte herinnerd. Ik geef geen garanties, maar ik ga er alles aan doen om die belofte waar te maken!

Jos Kentie (34) is grondwerker én chauffeur op Van Wervens gloednieuwe zuigwagen. De geboren en getogen Amsterdammer werkt vanuit Ouderkerk aan de Amstel. Fotograaf Laurens Oosterbroek uit Elburg deed een heuse fotoshoot met Jos en zijn zuigwagen.

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.