1. Home
  2. Verhalen
  3. Snuffelen op de recycling

Snuffelen op de recycling

(Oud-)collega's Sybald Noordam, Jan van Werven en Gerrit Jan Juffer vertellen over het ontstaan van onze recyclingactiviteiten én over het schatzoeken op onze locaties:

30 augustus 2021

“Het was er woest en ledig”, herinnert Sybald Noordam zich zijn eerste jaren aan de Bovendwarsweg. “Het was eind jaren 80 toen Jan van Werven me belde en vroeg of ik op de recycling wilde werken. Ik kwam naar Oldebroek en ging tegenover de recycling wonen, in het oudste houten huisje van Oldebroek. Ik heb er jaren met veel plezier gewerkt.” 

De polder

“Van Werven was in die tijd een loon- en grondverzetbedrijf”, gaat hij verder. “We verhuurden veel machines in de Polder. Daar werd volop gebouwd en kwam dus ook veel afval vrij. ‘Kunnen jullie dit niet mee terug nemen?’, vroegen de klanten regelmatig. Van Werven zei geen nee en zo startte het bedrijf een nieuwe tak van sport. Recyclen werd in die tijd amper gedaan – Van Werven verhuurde zelfs een compactor om vuilnis op vuilnisbelten aan te drukken -, maar puin recyclen kwam wel op. Dan heb je natuurlijk een plek nodig waar je puin kunt sorteren en breken. Dat werd de Bovendwarsweg.”

In hart en nieren

Het woord bestond misschien nog niet, toch was Jan van Werven toen al een recycler in hart en nieren. En dat heeft hij niet van een vreemde. “Mijn vader was zuinig. Hij hergebruikte zoveel mogelijk spullen. Het meest typerende voorbeeld is dat hij kromme spijkers recht sloeg, om ze opnieuw te gebruiken. Enkele neven van mij haalden de goede stenen uit het puin en gebruikten die om te metselen. Zelfs anno 2021 struin ik nog vaak over deze recyclingvestiging, op zoek naar waardevol ‘afval’, regelmatig met succes!” 

Snuffel

Als je bijnaam ‘snuffel’ is, dan hoor je zonder twijfel thuis in dit rijtje met recyclers. Gerrit Jan Juffer draagt deze naam met trots. “Als er een vracht puin binnenkwam, zat ik er altijd in te zoeken. Ik haalde het plastic en hout eruit. We wilden natuurlijk een schoon eindproduct. Als er te veel troep tussen zat, gaf ik dat door aan de weegmeester en werd er een toeslag berekend. In mijn eerste jaren haalde ik regelmatig waardevolle spullen uit het afval dat ik thuis gebruikte, maar op een gegeven moment was de schuur vol”, lacht Juffer. “Nog steeds heb ik spullen in huis die ik vond op de recycling!” 

Vooruitziende blik

Van Werven breidde zijn recyclingactiviteiten in de loop der jaren flink uit. Weegmeester Sybald zag steeds meer stromen aan zijn weegbrug voorbijkomen en ook de gemeente klopte aan voor particuliere inzameling. Papier, glas, hout en restafval werden opgewerkt tot nieuwe deelstromen. Sybald: “Halverwege de jaren 90 zei Jan al met vooruitziende blik: ‘We moeten eens kijken of we iets met kunststoffen kunnen doen; er zit zo veel tussen het afval. Dan houden we tenminste minder restafval over.’ Pas vanaf 2003 kreeg dat vorm in Biddinghuizen, maar het jeukte toen al. Dat is toch bijzonder?” 

De rest is geschiedenis

Anno 2021 heeft Van Werven vijf recyclingvestigingen in Nederland. We zijn een landelijke speler op het gebied van afvalinzameling, voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Met name particulieren bestellen graag gemakkelijk en voordelig hun container online op www.vanwerven.nl. Van Werven is uniek in Europa met het recyclen van harde kunststoffen. We recyclen 120.000 ton kunststoffen per jaar, vanuit zeven vestigingen in Europa. De secundaire grondstoffen krijgen een hoogwaardige toepassing in bijvoorbeeld nieuw meubilair, huishoudelijke artikelen en de automotive industrie.

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.