1. Home
  2. Verhalen
  3. Van paarse heide naar groene steden

Van paarse heide naar groene steden

Heicom, het dochterbedrijf van Van Werven, zet zich volop in voor het vergroenen van de omgeving. Als producent van bodemverbeteraars en substraten zorgen zij ervoor dat de meest uitdagende omgevingen groen worden én groen blijven. De oorsprong van Heicom ligt, zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden, op de heide.

10 december 2021

Heide: een prachtig paars bloeiend plantje dat jaarlijks honderden mensen trekt. In de jaren tachtig bevatte de lucht nog meer stikstof dan nu, waardoor het gras te hard groeide en de heide overwoekerde. Om de heide te redden, werden vergraste stukken geplagt: de bovenste grondlaag met begroeiing werd weggehaald. Herbert van Werven, directeur van Heicom: “Plaggen werd in die tijd zoveel toegepast, dat er een overschot aan plagsel ontstond. Al dat heideplagsel moest ergens naartoe. Daarom werd Heicom in 1986 opgericht.” Heicom composteerde het plagsel en maakte er heidecompost van, dat verkocht werd aan afnemers in bijvoorbeeld de potgrondindustrie en boomkwekerijen. “Het was in die tijd ons enige product. Het bedrijf werd er zelfs naar vernoemd: Heicom is een afkorting van ‘heidecompost’. De toevoeging van heidecompost bleek de kwaliteit van de bodem sterk te verbeteren. Dat is waar toen de focus van Heicom lag – en nu nog steeds ligt. Met onze producten willen we de natuur in haar kracht zetten in omgevingen waar dat niet vanzelfsprekend is.”

Natuur in haar kracht 

Eerst produceerde Heicom heidecompost op locatie; pas begin jaren negentig opende het bedrijf de huidige vestiging in ’t Loo-Oldebroek.Vanaf dat moment gebruikte Heicom de heidecompost niet langer als eindproduct, maar als grondstof. “Zo breidden we door de jaren heen uit met het ontwikkelen en produceren van substraten: ondergronden waarin bomen en planten goed kunnen groeien. Het is niet overal vanzelfsprekend dat groen kan groeien en bloeien. Daar is goede grond voor nodig, die rekening houdt met factoren als regenwater, verkeersbelasting en voeding. Op plekken waar die grond ontbreekt
–zoals in steden, parken en op sportvelden- leveren wij onze producten.” 


Samen sterk

Waar Heicom begon met alleen heidecompost, levert het vandaag de dag zo’n zestig verschillende producten. “We hebben veel specifieke kennis in huis en brengen op basis van grondanalyses klantgerichte adviezen uit. Op basis daarvan stellen we zelf onze producten samen”, vertelt Herbert. Het is mooi hoe Van Werven en Heicom elkaar hierin kunnen aanvullen. “We delen de kennis over de bodem. Veel van het compost dat op de recyclingvestigingen van Van Werven wordt geproduceerd, krijgt via Heicom een eindbestemming in een stad, park of sportveld.”

"Met onze producten willen we de natuur in haar kracht zetten."

Herbert van Werven

Trots

In de ruim veertig jaar tijd dat Heicom bestaat, vergroende het bedrijf vele steden, parken en sportvelden. Herbert: “We leverden substraten voor de vernieuwing van het stationsplein in Zwolle, voorzagen de subtropische kas in dierenpark WILDLANDS van tropische bomengrond leverden bemeste tuinaarde en bomengranulaat bij het gemeentehuis in Oldebroek. Daarnaast hebben een goede naam in de sportwereld. Zo adviseren en leveren we aan diverse amateur- en eredivisieclubs en vormen onze producten de basis van veel golfbanen in Nederland. Van de ranglijst met de twintig beste golfbanen inNederland, zijn er zeventien golfbanen klant bij Heicom. Dat maakt me wel trots.”


Gezonde groei

Niet alleen het aantal producten van Heicom is de afgelopen jaren gegroeid; het bedrijf groeit zelf ook mee. “We merken dat de complexiteit én het aantal projecten toeneemt. We stellen steeds meer eisen aan grondproducten en investeren continu in kwaliteit. Om die kwaliteit te kunnen leveren, breidden we onze locatie in ’t Loo-Oldebroek onlangs uit met een nieuwe opslaghal. Daarnaast openden we een nieuwe productievestiging in ’s-Graveland. “We zien aan alles dat de vraag naar een groene en duurzame leefomgeving groeit”, zegt Herbert. “Het is gaaf om daar met je bedrijf aan bij te dragen!”

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.