1. Home
  2. Verhalen
  3. ‘Van Werven is veel meer dan gewoon een werkplek’

‘Van Werven is veel meer dan gewoon een werkplek’

Ilse Matser groeide op in het familiebedrijf van haar ouders. Die geschiedenis groeide uit tot een passie, waarvan ze later haar werk maakte. Inmiddels heeft ze vijftien jaar ervaring als expert in familiebedrijven en maakte Ilse haar intrede als eerste vrouw in het bestuur van Van Werven.

1 februari 2022

“Als bedrijfseconoom werkte ik lang in het onderwijs en onderzoek”, begint Ilse haar verhaal. “Op een gegeven moment dacht ik: het is eigenlijk gek dat we zoveel studenten opleiden, zónder hen te leren over de bijzondere aspecten van een familiebedrijf. Uiteindelijk komt een groot deel immers bij een familiebedrijf te werken."

Ilse besloot haar proefschrift over familiebedrijven te schrijven. "Ik weet nog dat ik een van de eersten was die dit onderwerp koos; volgens mij zo’n beetje de vierde in Nederland. Dat is wel bijzonder: het is een relatief nieuw vakgebied –en dat terwijl het om de oudste bedrijfsvorm gaat die er bestaat. Gelukkig zie ik de belangstelling groeien. Het is belangrijk dat steeds meer mensen weten wat familiebedrijven betekenen voor de Nederlandse economie. Maar ook als je er werkt, of als je een familiebedrijf bezit moet je weten: wat zijn de uitdagingen, wat zijn de kansen en hoe ga ik daar op de juiste manier mee om?”

Lokale wortels

“Wat je bij Van Werven heel sterk ziet, zijn de lokale wortels. De familie Van Werven is er al 75 jaar mee bezig, maar ook de families van collega’s gaan al generaties mee. Je ziet vaders, zonen en opa’s samenwerken in het bedrijf. Dat maakt Van Werven veel meer dan gewoon een werkplek. Het is een van de krachten van een familiebedrijf. Vorig jaar wonnen jullie de familiebedrijvenaward. Nou, helemaal terecht wat mij betreft. Het is bijzonder hoe Van Werven verweven is met zijn omgeving. Dat – gemixt met een langetermijnvisie én de durf om bezig te zijn met innovatieve en internationale activiteiten, maakt jullie heel sterk.”

Niet te formeel

Uit haar kijk op ons bedrijf valt op te maken dat Van Werven geen onbekende naam is voor de nieuwe STAK-voorzitter. “Ik ken Van Werven zelfs al een aantal jaar”, glimlacht Ilse. “Jaren geleden raakte ik met een van de broers aan de praat op een bijeenkomst op hogeschool Windesheim, waar ik toen nog werkte. Sindsdien ben ik bij de familie betrokken. Ik heb advieswerk gedaan en kruip nu in de rol van STAK-voorzitter. Dat betekent dat ik een bestuurlijke taak heb. Als STAK-bestuur vervul je simpel gezegd het eigenaarschap over een bedrijf. Stel, de directie wil een vestiging openen in Frankrijk. In dat geval komt de directie met een voorstel, dat ze voorleggen aan de Raad van Commissarissen. Zij fungeren als sparringspartner voor de directie. Als de raad ook positief is, komt het idee bij het STAK-bestuur te liggen. Wij toetsen dan of het voorstel past binnen de eigenaarsvisie. Duurzaamheid is bijvoorbeeld een belangrijk thema binnen Van Werven. Als een voorstel daar niet aan zou voldoen, keuren we het mogelijk af. Nu is Van Werven een platte organisatie; de broers werken allemaal mee in het bedrijf. We maken het dan ook niet te formeel allemaal. Maar als het erop aankomt, hebben we wel die formele rol.”

'De kracht van een familiebedrijf is als de eigenaren betrokken zijn, op een lijn liggen en samen de rol richting het bedrijf vervullen.'

Combineren

“Hoe ik mijn passie voor familiebedrijven ga combineren met mijn rol als STAK-voorzitter? Een familiebedrijf is krachtig als de eigenaren betrokken zijn, op één lijn liggen en samen de rol richting het bedrijf vervullen. En het is aan mij om hen daarin te ondersteunen. Als Van Werven straks bijvoorbeeld richting de volgende generatie gaat, kan ik daarin een rol vervullen. Vanuit mijn expertise kan ik meedenken en vertellen hoe andere familiebedrijven zaken regelen. Zo vind je het wiel als ondernemersfamilie niet zelf uit, maar neem je ervaringen van anderen mee.”

Ilse Matser (52) is gelukkig getrouwd en trotse moeder van twee kinderen: een zoon van 21 en een dochter van 19. Ze woont in Amersfoort. Na lang in het onderwijs te hebben gewerkt, is ze nu actief als zelfstandige. In haar vrije tijd maakt ze graag lange wandelingen in de natuur.

Foto: propedeuse-uitreiking van Ilses zoon op hogeschool Windesheim

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.