1. Home
  2. Verhalen
  3. Waar kom je weg? - Melissa van Duinen

Waar kom je weg? - Melissa van Duinen

Ze volgde een opleiding tot doktersassistente. Want werken in een ziekenhuis, dat is wat ze ambieerde. Melissa van Duinen (17) had nooit verwacht dat ze een half jaar later grondwerker bij Van Werven zou zijn. Haar doel? Kraanmachinist worden. “Ik heb altijd al iets met die machines gehad.”

30 november 2023

“Omdat ik vroeger zelf veel in het ziekenhuis had gelegen, wilde ik voor zieke kinderen zorgen en ze helpen. Alleen het ging niet. Tijdens de opleiding dacht ik te vaak terug aan mijn eigen tijd van ziekenhuisopname. Dat was niet fijn.” Om deze reden besluit ze te stoppen en een traject te volgen bij Deltion College om te onderzoeken welke opleiding dan wel passend is. Er volgen talloze vragen en meerdere testen. De uitkomst is verrassend.


Kraanmachinist
“Er kwam uit dat een beroep in de bouw of infrastructuur passend is”, zegt Melissa met een lach. “Na verder onderzoek kwam ik uit op kraanmachinist. Dat trok me wel.” Helemaal onbekend met de bouw is Melissa niet, haar vader Wilco werkt er al jaren. Als ze jong is, gaat ze weleens een dag met haar vader mee. “Ik heb zelfs nog een foto dat ik op zo’n grote kraan zit. Het had wel iets om op zo’n bouwterrein rond te lopen. Toen al had het mijn interesse.”

Voordat Melissa zich inschrijft voor de tweejarige BBL-opleiding tot kraanmachinist, voert ze meerdere gesprekken met haar vader. Ze vindt het een spannende keuze; wat als het niet zou bevallen? “Het is ook meer een jongensberoep, hoe zouden mensen reageren?” Maar met wie ze er ook over praat, ze krijgt slechts positieve reacties. En haar vader? “Hij vindt het alleen maar leuk dat we dezelfde interesses delen.”

Voeten in de klei
Dus staat Melissa sinds januari 2023 letterlijk met haar voeten in de klei – een groot contrast met het hygiënische ziekenhuis wat ze eerst voor ogen had. “Iedere dag sta ik in de bagger. Ik werk ik met grondwerkers, meestal leggen we buizen aan voor het riool. Er is veel variatie in dit werk; de ene keer werken we op een leeg veld, dan weer in een woonwijk of op een parkeerterrein. Wat dit werk nog meer zo leuk maakt? De collega’s.”

Mannenwereld
Vrijwel allemaal mannen, maar dat vindt ze niet zo erg. Melissa staat haar mannetje wel. “Mannen zijn vrij makkelijk in omgang. En als ik hulp nodig heb, is er altijd iemand die me wil helpen. Bij Van Werven word ik niet anders behandeld omdat ik een meisje ben – gelukkig maar. Al heb ik soms wel het gevoel dat ik me meer moet bewijzen…”

Heel soms mag ze al op de kraan. “Ik vind het een prachtige machine, het is superinteressant hoe zo’n ding werkt. Wel moet ik nog veel ervaring opdoen, maar dat komt wel. Het mooie aan dit werk is dat je veel werk kunt verzetten en snel resultaat ziet.”

"Superinteressant hoe zo’n ding werkt"

- Melissa van Duinen

Vader en dochter
Hier stopt haar droom niet, Melissa is ambitieus. Ooit hoopt ze door te groeien tot uitvoerder. “Ervoor zorgen dat een project goed loopt en van alles regelen, lijkt me mooi. Mijn vader was eerder ook uitvoerder, met hem praat ik hier weleens over. Hij vind het ook wel bij me passen, maar eerst nog een paar jaar werkervaring opdoen en aan de studie.”

Hoe vindt ze het eigenlijk dat haar vader ook bij Van Werven werkt? “Leuk, al probeer ik thuis en werk wel gescheiden te houden. Verder doe ik gewoon mijn werk. Ja, ik loop wel op zijn projecten rond, maar heb verder niet met hem te maken. Dat vind ik wel prettig.” Hoe haar leven er over vijf jaar uitziet, weet ze nog niet. Maar één ding hoopt ze wel: dat ze dan nog bij Van Werven werkt. “Van Werven is een goede werkgever en het buitenwerk vind ik fijn. In de winter is het koud, maar als je lekker bezig bent heb je daar geen last van. Vaak kom ik bekaf thuis, maar wel met een voldaan gevoel.”

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.