1. Home
  2. Verhalen
  3. Willem Wortel?

Willem Wortel?

Taludklompen, een kleisnijder en boomstamgiek: door de jaren heen ontwikkelden we regelmatig vernuftige hulpmiddelen. Want wie geen nee verkoopt, moet oplossingen bedenken! Gelukkig doen we dat bij Van Werven graag.

augustus 2021

“Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan”, zei Willem van Werven altijd. Hieruit is het ‘wij verkopen geen nee’ geboren. Logisch denken, dichtbij de bedoeling blijven en durven. Want als je iets doet wat een ander niet kan, bouw je aan een voorsprong op de concurrentie. 

Wie geen nee verkoopt, moet oplossingen bedenken. Dat doen de mannen Van Werven graag. Jan van Werven, zoon van oprichter Willem, beaamt dit. Met een glimlach denkt hij terug aan de beginjaren. “Als we tegen een probleem aanliepen, dachten we direct: ‘dit moeten we kunnen oplossen’. En van het een kwam dan het ander.” Door de jaren heen ontwikkelde Van Werven regelmatig vernuftige hulpmiddelen. We delen een greep uit de collectie.

Wegenschaaf 

De eerste ‘trekker’ van Van Werven was een Unimog. Eigenlijk was dit geen echte trekker, die hadden we toen nog niet. Het was een soort vierwielaangedreven legervoertuig. Willem bedacht al vroeg een handige wegenschaaf achter deze Unimog. De wegenschaaf haalde oneffenheden uit bestaande zandwegen. Dat was, voor die tijd, een fantastische uitvinding!

Op de foto zie je een trekker met wegenschaaf, de opvolger van de Unimog met wegenschaaf.

Taludklompen

We brachten regelmatig bestrating aan onder viaducten. Doordat je daar op een helling werkte, kreeg je snel last van je enkels. Daarom maakten we ‘taludklompen’. We pakten een paar klompen en plaatsten hier tandjes onder. Aan de ene kant van de klomp waren deze twee centimeter lang, aan de andere kant vier centimeter. Zo pasten de klompen precies op de schuinte van de helling. Het enige nadeel was: je kon maar één kant oplopen. Welke oplossing we daarvoor bedachten? Achteruitlopen als je terug moest! ;-)

Boomstamgiek

Nog voordat we een shovel met giek hadden, konden we al op hoogte werken. Hendrik van Werven, zoon van Willem, zag dat we van een boomstam een giek konden maken. We bevestigden een lange den aan de voorlader van onze Ford Majoor. Hiermee konden we vloerdelen van 250 kilogram per stuk op de eerste verdieping van het zwembad in Wezep plaatsen.

Kleisnijder 

Een boer uit de polder vroeg Hendrik van Werven eens om een rij paaltjes in de klei te plaatsen. Dat klinkt makkelijk, maar was het niet: in de klei gleden de paaltjes alle kanten op. Hendrik deed een voorstel. ‘Als ik een hulpstuk bedenk waarmee die paaltjes recht de grond ingaan, wil jij dan de bijbehorende kraan huren?’ De boer lachte en knikte. Dus gingen we aan de slag! We lasten een stalen plaat aan een snelsluiting en maakten de onderkant zo scherp als een mes. Met deze plaat aan de kraan maakte Hendrik als het ware een snee in de klei. Vervolgens drukte hij alle paaltjes recht naast elkaar de grond in.

Tijden veranderen

Waar we vroeger onze creativiteit in de vrije loop konden laten gaan, doen we dat vandaag de dag binnen de kaders van alle veiligheidseisen. Maar we werken nog steeds elke dag aan oplossingen. Onze technische dienst functioneert volledig zelfstandig en is uitgerust met de meest moderne technieken. Cor van Werven, technisch directeur: “Tegenwoordig zijn we veel meer met veiligheid bezig dan vroeger. En dat is heel goed! Iedere aanpassing moet volgens veiligheidseisen gebeuren. Nieuwe hulpstukken ontwikkelen we nog steeds, maar om die reden minder vaak dan vroeger. De machines en hulpstukken van nu voldoen volledig aan de CE-normen. Voor onze plastic recycling bedachten we bijvoorbeeld de spinner, een apparaat om gewassen kunststoffen snel te drogen en van de laatste delen vuil te ontdoen. ‘Wij verkopen geen nee’ is nog altijd een veelgehoorde kreet binnen ons bedrijf.”

Deze website plaatst cookies, waaronder die van Google Analytics. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag.